?>

Nowości:

Grzyby, jako fundament wigilijnych dań

Grzyby, jako fundament wigilijnych potraw
Standardowa Polska Wigilia to przede wszystkim pierogi, kluski z makiem, barszcz lub też grzybowa, karp smażony czy też w śmietanie oraz śledzie pod rozmaitymi postaciami. Jednakże zmieniają się nam smaki i coraz częściej mamy ochotę wypróbować czegoś nowego, wprowadzić nieco fantazji pomiędzy sztampowe już dania. A mnogość potraw wigilijnych zachęca i daje wiele możliwości. Tradycyjny bigos jesteśmy w stanie zastąpić wegetariańskim, jaki obejmuje mnie cholesterolu i tłuszczu niż przeciętny. Do barszczu lub też grzybowej można podać minipizze z ciasta francuskiego, pierożki tortellini, kruche babeczki czy też naleśniki. A co z tradycyjnym karpiem, bez jakiego nie obędzie się nasza idealna świąteczna kuchnia? Doskonałym pomysłem jest uduszenie go w piwie, nafaszerowanie orzechami, grzybami, śliwkami, pestkami dyni, czosnkiem lub innymi ukochanymi składnikami oraz przyprawami. Najprawidłowiej, jeżeli są to grzyby suszone – więcej na producent grzybów suszonych. Warto poeksperymentować również z deserem i podać coś zupełnie innowacyjnego na standardowy stół wigilijny, np. ciasteczka z suszonych owoców, bułeczki z makiem i bakaliami czy miodowe babeczki.

Teksty: